Read and know!


Stress, slaap en afvallen

Wist je dat stress het je zo goed als onmogelijk kan maken om af te vallen? Deze factor wordt vaak nog over het hoofd gezien. In dit artikel leren we je alles over de relatie tussen stress, slaap en afvallen. 

Stress, slaap en afvallen

Wist je dat stress het je zo goed als onmogelijk kan maken om af te vallen? Deze factor wordt vaak nog over het hoofd gezien. In dit artikel leren we je alles over de relatie tussen stress, slaap en afvallen. 

Stress bronnen

We kunnen op verschillende manieren stress ervaren. Stress is niet erg, zolang deze maar van korte duur en voorbijgaande aard is. Door een drukke baan ervaren veel mensen stress. Als je het af en toe wat drukker hebt dan normaal dan hoeft dat geen probleem te zijn. Het wordt problematisch indien je altijd deadlines moet najagen of er altijd veel druk op de ketel staat. Je krijgt dan last van chronische stress wat de hormoonhuishouding overhoop gooit. 

Werk-gerelateerde stress kan zich op verschillende manieren voordoen, dit hoeft niet altijd te komen door (te) hard werken. Het doet zich ook voor bij mensen die het gevoel hebben dat zijn doelloos werk moeten doen, te eenvoudige taken krijgen, geen of te weinig verantwoordelijkheden krijgen of te moeilijke taken krijgen. 

Daarnaast hebben we te maken met allerlei niet werk-gerelateerde stress factoren. Denk daarbij aan het opvoeden van de kinderen, gezinsuitbreiding, relatieproblemen, een chronische ziekte, financiële problemen of een ongezonde leefstijl. Bij een ongezonde leefstijl moet je denken aan ongezonde voeding, afhankelijkheid van suiker of cafeïne houdende voedingsmiddelen, onvoldoende beweging, weinig slaap, roken en drinken. Ook al ervaar je dit niet als psychologische stress, voor het lichaam zijn het wel vormen van stress. 

Stress en je hormonen

Indien we stress ervaren dan maakt het lichaam adrenaline aan. Het maakt daarbij niet uit wat de stressbron is. Of je nu op straat bedreigd wordt of je een deadline op het werk moet halen; in beide gevallen maakt je lichaam het hormoon adrenaline aan. 

Adrenaline zorgt ervoor dat we kunnen vechten of vluchten. Dit dankzij het effect wat adrenaline op het lichaam heeft. Het zorgt voor een snellere ademhaling en hartslag. Omdat er meer bloed naar de spieren en de hersenen wordt gepompt kunnen we harder rennen, worden we sterker en alerter. Ook zal er glucose naar de spieren worden gebracht zodat deze voldoende brandstof hebben. Lichaamsfuncties die wel even kunnen wachten, zoals de spijsvertering, worden tijdelijk stil gelegd zodat alle energie kan gaan naar de lichaamsfuncties die nodig zijn om te kunnen vechten of vluchten. 

Zodra het gevaar is geweken zal hetlichaam weer terug moeten naar de normale staat. Hiervoor zal het lichaam de adrenaline neutraliseren. Dit doet het door het stress response hormoon cortisol aan te maken. 

Indien we regelmatig onder stress staan dan zal er vaak en veel cortisol aangemaakt worden. Hierdoor ontstaat er op termijn een ontregeling van het cortisol. Dit wordt ook wel bijnieruitputtinggenoemd of er wordt gesproken over een burn-out of overspannen zijn. Cortisol wordt aangemaakt in de bijnieren, vandaar dat er over bijnieruitputting gesproken wordt. 

Cortisol is een belangrijk hormoon wat betrokken is bij diversen taken in het lichaam. Zo is het betrokken bij de spijsvertering, het slaapritme en je afweersysteem. 

De ontregeling van het cortisol zorgt voor slaapproblemen. Bij mensen die bijnieruitputting hebben is daarom vaak het beeld te zien dat men moeite heeft om uit bed te komen, overdag vermoeid is en pas later op de avond actief begint te worden. 

Maar dat is nog niet het ergste. Te veel cortisol zorgt er voor dat je lichaam vet wilt gaan vasthouden. Daarnaast wordt het signaal vertraagt wat door de maag naar de hersenen wordt gestuurd als er genoeg gegeten is. Door deze vertraging van een minuut of 10 eet je al snel behoorlijk meer dan je eigenlijk nodig hebt.

Cortisol zorgt ook voor meer trek in suikerrijk en vet eten wat natuurlijk ook niet helpt als je af wilt vallen. Bij mensen die langdurig onder stress staan is dan ook vaak te zien dat ze een buikje hebben. 

Wat te doen?

 Vermoed je dat stress een grote rol speelt in wat je eet, hoeveel je eet en hoe goed je slaapt dan is er één ding waarmee je moet beginnen. Je raadt het waarschijnlijk al; je zult de stress eerst bij de bron moeten aanpakken alvorens je resultaten kunt gaan boeken met het lijnen. 

Hoe je de stress kunt aanpakken zal afhangen van de stress bronnen in je leven. Bespreek op je werk wat je dwars zit en bekijk of er oplossingen mogelijk zijn. Soms is stress niet weg te nemen of te verminderen. In dat soort situaties is het belangrijk hoe je met de stress leert omgaan en dat je zorgt voor voldoende ontspanning. 

Voldoende slaap is belangrijk als je wilt afvallen en dit kan ook weer samenhangenmet stress. Idealiter slaap je minimaal 7 uur en maximaal 9 uur per nacht. Uit onderzoeken blijkt dat mensen die minder slapen de meeste kans op overgewicht hebben en te veel slapen is ook weer niet goed. Een goede nachtrust lukt niet altijd als je last van stress hebt. Daarom is goede slaaphygiëne belangrijk; zorg voor een schone slaapkamer die gelucht is, een schoon bed en drink na de middag geen cafeïne-houdende dranken meer. Soms wordt gedacht dat je beter slaaptvan alcohol,maar dit is niet zo. De kwaliteit van slapen is beter als je niets drinkt. Het helpt als je een uur voor het slapen gaan niets meer op je telefoon of tablet doet en geen televisie meer kijkt. Dit kunstlicht verstoortje slaap-waakritme. Ga ook niet sporten of een andere activiteit doen voor het slapen gaan. Het beste kun je een boek gaan lezen. 

Er zijn ook al een aantal dieet aanpassingen die je kunt doorvoeren als je stress hebt en/of slecht slaapt. Deze aanpassingen nemen de fysiologische stress op je lichaam weg. Aanpassingen die je kunt maken:

-      Het vermijden van geraffineerde koolhydraten

-      Het vermijden van suiker en kunstmatige zoetstoffen

-      Helemaal geen cafeïne meer

-      Het eten van gezonde vetzuren en het vermijden van transvetten (gedeeltelijk geharde vetten)

-      Het vermijden van industrieel bewerkt voedsel; kook aan de hand van verse ingrediënten en vermijd kant-en-klaar maaltijden

-      Zorgen voor voldoende omega 3 vetzuren, vitamine C en magnesium in je dieet

 

Dit artikel is geschreven door www.happyhealthy.nl

 

 

 

0 Berichten

Online dieetbegeleiding

In 2018 geven wij volledig online begeleiding op het gebied van voeding. In deze blog vertellen we jullie hoe een consult eruit ziet. 

In deze blog vertellen wij je wat je kunt verwachten bij een online consult. 

 

Wij bieden online dieetbegeleiding via Skype/appear.in/mail/telefoon. Het intake consult wordt gedaan via appear.in/skype met beeld. Op deze manier zien we elkaars gezichten en hebben wij een beeld bij onze cliënt en jij hebt een beeld bij je diëtist. Het intake gesprek duurt 45-60 minuten en gaat als volgt:

In het eerste gedeelte vragen we je de basis dingen zoals: je woongegevens, werk, hobby's, thuissituatie en je verwachtingen van de diëtist. Daarna gaan we verder met het gedeelte over je hulpvraag, doelen en je motivatie. Een reëel doel opstellen is altijd een pré, omdat deze haalbaar zijn. Doelen kunnen bijvoorbeeld zijn:

 • Ik wil 10 kg afvallen in 3 maanden
 • Ik wil 2x per week sporten
 • Ik wil binnen een maand van mijn darmklachten af zijn
 • Ik wil meer energie hebben dan nu binnen twee maanden.

Samen met de diëtist stel je je hoofddoel op. 

Dan gaan we naar je voeding kijken. Dit kan door middel van een bijgehouden dagboekje of door je voeding op te noemen wat je gemiddeld eet op een dag. 

De ervaring leert dat wanneer je zo je voeding bespreekt, je al een stuk bewuster bent van wat je allemaal wel of niet je mond in stopt. 

Vaak krijg je als cliënt al ideeën welke dingen je kunt aanpassen in je eetpatroon. 

Als cliënt ben je veel aan het woord, zodat wij als diëtist een goed beeld kunnen krijgen. 

 

Wanneer je voeding besproken is en de adviezen zijn opgesteld, wordt het bewegen ook nog onder de loep genomen. Hier kunnen ook nog een aantal doelen voor gesteld worden.

 

Bij het creëren van een gezonde leefstijl spelen voeding, beweging en ontspanning allemaal een grote rol en hier wordt door ons ook op ingespeeld. Op deze manier wordt je lichaam van verschillende kanten geprikkeld. 

 

Wanneer er vragen zijn, kun je ze altijd tussendoor stellen.

 

Dit is wat je meekrijgt:

 • Een lijst met tussendoortjes
 • Keuzelijst
 • Doelen en adviezen
 • Eventueel andere documenten 

Bij een vervolggesprek bespreken we wat goed en minder goed ging. Eventueel worden er nog wat dingen aangepast. 

 

Zo ziet een consult eruit en je bent van harte welkom bij ons. 

 

Heb je vragen? Mail ons naar info@dietistenhuis.nl 

 

 

 

1 Berichten

De 5 beste tips voor gezond afvallen!

De 5 beste tips voor gezond afvallen

#dietist #gezondeleefstijl #gecombineerdeleefstijl #gezond #afvallen #pcos #overgang #overgewicht #diabetes

In deze nieuwe blog ga ik jullie de 5 beste tips geven om gezond af te vallen. Lees snel verder wat jij nog kan doen om je fit en gezond te voelen!

Tip 1: zet je lichaam niet in de hongerstand: Eet niet te weinig, omdat je lichaam anders in de spaarstand gaat. Op deze manier val je dus helemaal niets af. 

 

Tip 2: eet je tussendoortjes: Let wel op dat dit gezonde tussendoortjes zijn, zoals een stuk fruit, handje noten of groenten. 

 

Tip 3: eet elke twee uur iets: Op deze manier heeft je lichaam elke keer wat om te verteren en blijft je stofwisseling aan de gang. 

 

Tip 4: kom in beweging: Zet je lichaam aan het werk door te sporten. 

 

Tip 5: Pas de 90/10 regel toe: Eet voor 90% zo gezond mogelijk. Een stukje taart of chippies kan best een keer. 

 

Wil je meer weten over hoe je gezond kunt afvallen? Neem dan contact op met ons!

 

Blog by: Eline 

0 Berichten

Recept voor Linzenburger

Linzenburger

Wij hebben weer een lekker recept voor een linzenburger. Met dit lekkere weer krijg ik altijd zin in burgers en patatjes. Dus nog geen idee wat je vanavond kan eten? Nu wel!

Wat heb je nodig (5 burgers)

1 blik linzen 

- 1 pakje kastanjechampignons

- 1 ui

- 1 teentje knoflook

- 1 ei

- beetje bloem

- oregano

- zout en peper na smaak

- boter/olijfolie

- italiaanse bol/hamburgerbroodje/ turks brood

- avocado

- tomaat

 

Hoe maak je het

Doe de linzen, champignons, ui en knoflook in de keukenmachine en meng dit. Doe daarna het ei en wat bloem in de keukenmachine en vermeng dit met de rest. Doe de kruiden erbij en maak burgers van het mengsel. Bak de burgers in de pan, totdat ze een mooie kleur hebben. Maak de broodjes op met de avocavo en tomaat en doe eventueel nog wat saus erbij. Burger op het broodje en smullen maar! Serveer met patatjes en lekkere salade.

 

EETSMAKELIJK

 

Blog by Eline. 

0 Berichten

Samenwerking Leef3.nu

Samenwerking Leef3.nu!

Diëtistenhuis werkt vanaf nu samen met Leef3.nu. Leef3.nu bemiddelt in tal van diensten die middels filmpjes op hun website worden getoond. Iedereen kan hier gebruik van maken, zowel leden als niet-leden. Naast de huidige bemiddeling in diensten gaan zij binnenkort ook arrangementen (dienstenpakketten) aanbieden en willen ze dichterbij cliënten, leden en buurtbewoners komen te staan door middel van buurtondernemingen.

Onze informatie is te vinden via deze link.

Klik hier om naar de gebiste van leef3.nu te gaan.

 

 

0 Berichten

Hoeveel calorieën bevat jouw ijsje

Hoeveel calorieën bevat jouw favo ijsje?

#dietist #gezondeleefstijl #gecombineerdeleefstijl #gezond #afvallen #pcos #overgang #overgewicht #diabetes

Eet jij weleens een ijsje met dit warme weer? Ben je benieuwd hoeveel calorieën er in jouw favo ijsje zitten? Wij hebben er een aantal op een rijtje gezet voor je. 

Ijsje Calorieën per portie
Raket 40 kcal 
Cornetto 170 kcal
Split 65 kcal
Roomijs (bolletje) 100 kca
Magnum (klein) 150 kcal
Peren ijsje 50 kcal
Calippo 90 kcal
Solero  95 kcal

Wil je meer informatie over tussendoortjes?

Stuur ons een mail naar info@dietistenhuis.nl of stuur ons een bericht!

 

 

Blog by: Eline

0 Berichten

Verwenontbijtje

Vaderdag

Hierbij een verwenontbijtje voor jullie!

Lees snel verder wat je nodig hebt en wat je moet doen. 

Wat heb je nodig?

- pakje roomkaas (monchou)

- bruine suiker

- banaan

- Danerolles croissants

- poedersuiker

 

Hoe maak je ze?

Maak in een kom de monchou zacht. Snij de banaan in stukjes. Rol de croissants uit en leg een beetje suiker, een lepel monchou en een stukje banaan op het deeg en rol de croissant op zoals op de verpakking staat aangegeven. Doe dit bij alle croissants en bak ze in de oven. Wanneer ze klaar zijn, kun je ze serveren met poedersuiker.

 

GENIETEN!

 

 

blog by: Eline

0 Berichten

Sneetje brood of cracker?

Sneetje brood of een cracker?

Wanneer je gezond wilt eten of gewicht wilt verliezen, kun je kiezen voor een paar crackers of een volkoren boterham tussen de middag. Veel mensen kiezen voor het eerste. Is dit een juiste keuze? Is een sneetje brood niet even gezond, zo niet gezonder? Lees snel verder.

Calorieën 

Allereerst kun je kijken naar het aantal calorieën wat in het product zit. In een volkoren boterham zit ongeveer 80 kcal. In een volkoren cracker zit ongeveer 40 kcal. Meestal neem je 2 crackers in plaats van 1 sneetje brood. Dit betekent dat dit evenveel kcal bevat als een sneetje brood. 

Maar nu neem je ook nog wat beleg op je brood of cracker. Stel: je besmeerd je sneetje brood met roomboter, geitenkaas en wat komkommer. Dit doe je ook bij je crackers. Dan krijg je het dubbele aan roomboter en geitenkaas binnen. Dit betekent meer vetten en calorieën. 

 

Vezels

Dan kijken we naar de vezels. Vezels zorgen voor een goede stoelgang en voor een verzadigd gevoel. Wil je meer weten wat de werking van vezels zijn? Lees onze vorige blog.

Terug naar ons sneetje brood en cracker. In een snee brood zit net iets meer dan 2 gram vezels. In twee crackers vind je net iets minder dan 2 gram vezels. Er zit dus geen groot verschil tussen, maar als je al weinig vezels binnenkrijgt, is een sneetje brood mooi meegenomen. 

 

Vitaminen en mineralen

Als we dan gaan kijken naar de vitaminen en mineralen vind je in volkoren brood jodium. Jodium is goed voor de productie van schildklierhormonen. Deze hormonen heb je nodig voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel, stofwisseling en groei. Bij een tekort aan jodium gaat de schildklier trager werken en opzwellen. Verder zit er in brood meer vocht en meer eiwit, waardoor je sneller vol zit. 

 

Samenvatting

Als je van plan bent om gewicht te verliezen, raden wij aan om je hele leefstijl aan te passen. Als we kijken naar een snee volkoren brood of twee crackers, zou ik voor een sneetje brood gaan. Hier zitten net wat meer gezonde voedingsstoffen in dan in twee crackers. Wil je dat wij naar je voedingspatroon kijken? Neem dan contact met ons op!

 

 

 

Blog by Eline

3 Berichten

Burrito Bowl

Recept: Burrito Bowl

Zoek je nog een lekker recept voor vanavond? 

Makkelijk, snel en gezond.

 

Een recept met lekker veel groenten en eiwitten. 

Eetsmakelijk! 

Wat heb je nodig voor 2-3 personen:

- 2-3 zoete aardappelen

- 1 paprika

- olijfolie

- peper en zout naar smaak 

- zilvervliesrijst

- 1 blik kidneybonen/zwarte bonen

- mayonaise

- 1 limoen 

- 1 rode peper

- 1 avocado 

 

Hoe bereid je het:

- verwarm de oven voor op 180-200 graden. 

- snijd de zoete aardappel in blokjes en leg deze op een bakplaat, strooi hier wat olijfolie, peper en zout overheen en zet in de oven voor 20-30 minuten.

- snijd de paprika in stukjes en zet dit aan de kant

- maak de rijst volgens gebruiksaanwijzing op het pak

- verwarm de bonen in een pannetje

- doe na een kwartiertje de paprika bij de zoete aardappel in de oven.

- neem een paar eetlepels mayonaise en pers het sap van de limoen uit en meng dit met elkaar.

- snijd het rode pepertje en doe dit bij de mayonaise.

- Strooi eventueel nog limoenrasp door het mengsel

- snijd de avocado in blokjes 

- wanneer de zoete aardappel en paprika zacht zijn, kan het uit de oven. 

- serveer alles in een grote kom, begin met de rijst, daarop zoete aardappel en paprika, daarnaast de bonen en avocado. Strooi het mayonaise mengsel over de maaltijd heen. 

 

EETSMAKELIJK!

 

Wil je meer recepten? Stuur een mailtje naar ons. 

 

Blog by: Eline 

 

 

0 Berichten

Waarom zou je een diëtist geloven?

Waarom zou je een diëtist geloven?

Waarom zou je naar de diëtist gaan? 

Bekijk onderstaande plaatjes of klik hier en lees snel verder waarom je een afspraak bij de diëtist kan maken.

 

Wij kunnen helpen bij:

 

 • Gewoon gezonder willen eten
 • Overgang tot meer plantaardige voeding
 • Gewicht verliezen
 • Aankomen in gewicht
 • Voeding rondom sport
 • Maag-/darm klachten (PDS, opgeblazen buik, winderigheid, obstipatie, oprispingen)
 • Diabetes Mellitus
 • Verhoogd cholesterol
 • Verhoogde bloeddruk
#dietist #gezondeleefstijl #gecombineerdeleefstijl #gezond #afvallen #pcos #overgang #overgewicht #diabetes
#dietist #gezondeleefstijl #gecombineerdeleefstijl #gezond #afvallen #pcos #overgang #overgewicht #diabetes
#dietist #gezondeleefstijl #gecombineerdeleefstijl #gezond #afvallen #pcos #overgang #overgewicht #diabetes
#dietist #gezondeleefstijl #gecombineerdeleefstijl #gezond #afvallen #pcos #overgang #overgewicht #diabetes
#dietist #gezondeleefstijl #gecombineerdeleefstijl #gezond #afvallen #pcos #overgang #overgewicht #diabetes

Wij hopen dat dit een beetje duidelijkheid schept over de rol van een diëtist.


Wil je een afspraak maken? Bel of mail naar ons of neem een kijkje op onze website!

 

 

Blog by Eline 

0 Berichten

Waarom wortels goed voor je ogen zijn

Waarom zijn wortels goed voor je ogen?

Je kent vast het verhaaltje van vroeger nog wel over een konijntje die geen bril draagt, omdat hij altijd wortels eet. Er wordt altijd gezegd dat wortels goed voor de ogen zijn. Maar hoe zit dit precies? Hieronder leg ik het je uit.

Het zit zo:

Wortels zijn lekker, knapperig en gezond, wat wil je nog meer. Hoe komt het nu dat ze zo gezond voor je zijn? In wortels zit betacaroteen, wat een provitamine A is. In je lichaam wordt dit omgezet in vitamine A. 

 

Vitamine A:

Vitamine A zorgt voor de huid en de ogen. Door vitamine A kunnen je ogen zich aanpassen aan schemer. Wanneer je te weinig vitamine A binnenkrijgt, kun je risico krijgen op nachtblindheid of zelfs blindheid. 

 

Daarom zijn wortels dus goed voor je ogen!

 

Tips om meer wortels binnen te krijgen:

Voeg ze toe aan je avondmaaltijd

- Eet rauwe wortels als tussendoortje 

- Zet ze tijdens een verjaardag met een dip op tafel

- Maak wortelsap

 

 

 

Blog by Eline 

0 Berichten

Lightproducten, think twice

Lightproducten, think twice.

In de winkel zijn tegenwoordig veel lightproducten te vinden. Veel mensen kiezen voor de lightvariant in plaats van het reguliere product. Deze lightproducten zouden gezonder zijn en helpen bij het afvallen, maar is dat ook echt zo? Lees snel verder om het antwoord te vinden op deze vraag.

Het zit zo:

Laat ik beginnen met het vertellen wat een lightproduct precies is. Een producent mag een product pas 'light' noemen als het product minimaal 30% minder calorieën, vet of suiker bevat dan het reguliere product. Dit moet op de verpakking staan. Bij producten zoals cola, wordt de suiker vervangen door zoetstoffen. Dit om de zoete smaak te behouden. 

 

Nu kun je, als je wilt afvallen, lightproducten nemen. Onder aan de streep krijg je minder calorieën binnen. Op deze manier kun je winst behalen. Maar wat vaak gebeurt als je van een ingrediënt minder in een product stopt, dat je het moet opvullen met een ander product. Een voorbeeld kan zijn dat er 30% minder vet in een product zit, maar wordt vervangen door koolhydraten. Wanneer je te veel koolhydraten eet, wordt dit alsnog omgezet in vet in je lichaam. Het komt er dus vaak op neer dat je beter voor het reguliere product kan kiezen. Daarnaast kan het zo zijn dat je denkt bij het nemen van lightproducten: 'oh, het is toch maar light, ik neem nog een extra glas of schep'. Hierdoor krijg je alsnog meer binnen dan normaal. 

 

Theorie:

Wanneer je een product eet, geven je hersenen een seintje aan je pancreas om insuline te produceren. Met insuline kan suiker je cellen in en krijg je energie. Wanneer je een lichtproduct met zoetstoffen neemt, krijgen je hersenen ook een seintje om insuline te produceren. Maar er is geen suiker dat je cellen in kan. Hierdoor vragen je hersenen om meer, waardoor jij meer gaat eten. Doordat je lichaam elke keer insuline gaat produceren, kun je uiteindelijk resistent voor insuline raken, waardoor je diabetes kunt ontwikkelen. Dit wil je absoluut niet.

Daarnaast zijn lightproducten vaak ook duurder dan reguliere producten. Waardoor je meer geld kwijt bent, voor meer rommel in je lichaam.

 

Conclusie:

Lightproducten hebben verschillende kanten. Wanneer je graag wilt afvallen en je de juiste keuzes kunt maken in het eten van lightprodcuten, kun je deze best af en toe nemen. Wanneer je een gezonde leefstijl wilt aanleren, kun je beter niet beginnen met het nemen van lightproducten. Blijf bij onbewerkt voedsel en je zult merken dat je je al veel beter gaat voelen en dat er kilo's afgaan.

 

Eet jij wel eens lightproducten?

 

 

 

Wil je advies over jouw eetpatroon? Stuur ons een mailtje naar info@dietistenhuis.nl 

 

Blog by: Eline

0 Berichten

Meten is weten!

Meten is weten!

Om af te vallen, aan te komen of om op gewicht te blijven heeft je lichaam een bepaalde hoeveelheid energie nodig. Hoeveel energie heeft jouw lichaam eigenlijk nodig? In deze blog laten we je zien hoe je dit zelf kunt berekenen. 

BMI berekenen

We beginnen met het berekenen van je BMI. Dit getal geeft in zekere mate weer of je een gezond gewicht hebt.  Deze kun je gemakkelijk berekenen als je ‘BMI berekenen’ googled. Je kunt dit ook zelf berekenen en dit gaat als volgt. Gewicht (in kg)/ (lengte*lengte) (in meter).

Bijvoorbeeld: 60kg/ (1.70*1.70) = 21

 

Middelomtrek berekenen

Naast het gewicht is het ook van belang om te weten waar het vet zit. Wanneer vet in en rond je buik zit, heb je meer risico op het ontwikkelen van diabetes. Om je buikomtrek te meten heb je een meetlint nodig.

 • Meet de middelomtrek tussen de onderkant van het onderste rib en de bovenkant van het bekken (het heupbot), dus tussen de twee botten in.
 •  Sta ontspannen, adem uit en lees jouw middelomtrek af.

 

Energiebehoefte berekenen

Om je energiebehoefte in rust te berekenen gebruiken we de formule van Harris and Benedict:

 

Vrouwen: 447,593 + (9,247 X G) + (3,098 X H) - (4,33 X L) = energieverbruik in rust

Mannen: 88,362 + (13,39 X G) + (4,799 X H) - (5,677 X L) = energieverbruik in rust

 

Voorbeeld: vrouw van 23 jaar, 170cm en 60kg

447,593 + (9,247 X 60) + (3,098 X 170) - (4,33 X 23) = 1430 kcal (in rust)

Omdat je natuurlijk ook in beweging bent op een dag mag je het getal nog keer 1,3 doen. Als je meer dan een half uur beweegt op een dag mag je het getal keer 1,4 doen.

 

Ook dit kan je gemakkelijk laten berekenen door het internet.

 

Stel dat deze vrouw van 23 jaar elke dag een half uur fiets en drie keer in de week intensief een uur sport. Dan is de energiebehoefte van deze vrouw 2000 (1430*1,4).

Stel dat deze vrouw een kantoorbaan heeft en alleen naar de bus of auto loopt. Dan is de energiebehoefte van deze vrouw 1860 (1430*1,3).

Dit is een verschil van een tussendoortje van ongeveer 150kcal.

 

Een ontbijt bestaat uit zo’n 300 kcal, een lunch rond de 400 kcal en een warme maaltijd tussen de 500 en 700 kcal. Daarnaast is er nog ruimte voor de tussendoortjes. Bedenk daarbij dat verschillende dranken ook calorieën bevatten. Deze tellen ook mee met het totaal. Kom jij door alles wat je een aan je dagelijkse energiebehoefte? Zit je daaronder of boven?

 

Nu je al deze gegevens over je lichaam hebt, weet je wat je lichaam nodig heeft en kun je aan de slag!

 

Hoeveel energie heeft jouw lichaam nodig? Laat het ons weten door hieronder te reageren.

 

 

 

Blog by: Eline

 

0 Berichten

Vezels

Vezels

Wat zijn vezels en waar zijn ze goed voor? In welke producten kun je vezels vinden en wat doen ze in je lichaam? Lees snel verder om meer over vezels te weten te komen. 

Hoe werkt het?

Om te beginnen vertel ik je eerst wat vezels zijn. Voedingsvezels is de verzamelnaam voor een diverse groep koolhydraten. Vezels zijn plantendeeltjes die niet worden verteerd in de dunne darm. Een vezelrijke voeding is dus voeding die rijk is aan plantaardige voedingsmiddelen. Er worden verschillende vezels onderscheiden, namelijk: fermenteerbare en niet- fermenteerbare vezels. 

 

Fermenteerbare vezels

Vezels die in de dikke darm worden afgebroken worden de fermenteerbare vezels genoemd. Deze vezels leveren een beetje energie, namelijk 2 kcal per gram vezel. Daarnaast zorgen deze vezels voor het soepel houden van de darm en een goede doorstroom, wat de stoelgang bevordert. 

Deze vezels kun je vinden in bijvoorbeeld bonen, peulen, haver, algen, prei, ui, sojabonen, linzen, bananen muesli, pasta, aardappelen en brood. 

 

Niet-fermenteerbare vezels

Deze vezels worden niet in de dikke darm afgebroken en leveren ook geen energie. Wel vergroten ze het volume van de darminhoud, wat de stoelgang bevordert. Daarnaast hebben deze vezels een verzadigende werking. Deze vezels zitten bijvoorbeeld in graanproducten, groenten, erwten, bonen, appelen, wortelsoorten en zemelen. 

 

Waarom zijn vezels goed voor je?

Vezels zijn goed voor je stoelgang en de werking van de darmen. Daarnaast hangt het eten van vezelrijke voeding samen met een lager risico op hartziekten, diabetes type 2, darmkanker, borstkanker en beroerte. Maar met vezels alleen red je het niet. Vezels hebben voldoende vocht nodig om hun werk te kunnen doen. Drink daarom tenminste 2 liter vocht op een dag. Ook voldoende beweging helpt bij het stimuleren van een goede stoelgang en darmwerking.

 

Ben je benieuwd of jij genoeg vezels binnen krijgt op een dag? Laat ons je voeding checken!

Stuur gratis en vrijblijvend een driedaags dagboekje op naar info@dietistenhuis.nl en wij geven je advies. 

 

Referenties:

Voedingscentrum: http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vezels.aspx

Maagleverdarmstichting: https://www.mlds.nl/gezonde-buik/vezelrijke-voeding/

Gezondheidsraad: https://www.gezondheidsraad.nl/sites/default/files/advies_in_kort_rgv2015.pdf

 

Blog by: Eline 

 

0 Berichten

Zalmburgers

Zalmburgers

Vandaag een heerlijk recept voor jullie, namelijk zalmburgers. Heel makkelijk en lekker om zelf te maken. Hieronder staat uitgelegd wat je allemaal nodig hebt en hoe je de burgers maakt. Eetsmakelijk alvast!

Makkelijk en snel te bereiden!

15-20 min bereidingstijd

 

Benodigdheden voor 2 personen:

150 gram zalm (of zalmsnippers)

1 ei

2 el bloem

1 el mosterd

Peper

Olijfolie

2 volkoren triangels

100 ml Griekse yoghurt

1 gesneden (rode) ui

8 plakjes komkommer

2 handjes sla naar keuze

1 avocado

 

Bereidingswijze:

Snij de zalm in kleine stukjes (versnipper), roer hier het ei, bloem, de mosterd en peper doorheen. Mocht het mengsel nog te nat zijn, kan hier nog wat extra bloem doorheen. Eventueel een extra ei wanneer je denkt dat het geheel niet aan elkaar blijft plakken in de pan. Bak vervolgens 2 burgers uit het mengsel in een koekenpan met wat olie of vloeibaar bakboter. Ondertussen kan je de volkoren triangels beleggen met de yoghurt, de gesneden ui, komkommer, sla en avocado. Wanneer de burgers klaar zijn leg je de burger op het broodje en smullen maar!

 

Welke burgers maak jij wel eens zelf?

 

 

Blog by: Eline

0 Berichten

Valentines breakfast <3

Valentines breakfast <3

HAPPY VALENTINES DAY !

 

Wil jij een lekker ontbijtje klaar maken voor je geliefde? Wij hebben het ultieme recept voor dat ontbijtje, Want: liefde gaat door de maag.

Voor deze heerlijke valentijnscrumble heb je nodig:

 

Voor twee personen:

- 2 appels (elstar)

- 2 bananen

- 200 gram havermout

- 80 gram roomboter

- 2 eetlepels honing

 

verwarm de oven voor op 200 graden.

Snijd de appel (met schil) en doe deze in een ovenbestendige kom. Snijd de bananen in plakjes en voeg deze ook toe aan de kom. Doe in een ander bakje de havermout, boter en honing en kneed dit tot een kruimelige substantie. Verdeel dit over de twee kommen en zet deze in de oven voor ongeveer 10 minuten. Totdat de havermout een mooie goudachtige kleur heeft.

Je kunt deze crumble serveren met een zelfgeperst sinaasappelsapje en een glas thee. 

 

 

Variatietip: Voeg nog een paar eetlepels kersenvulling toe, dit maakt het nog feestelijker.

En wanneer je in de ochtend geen tijd hebt, kun je dit ook als toetje eten.

 

Hierna heb je genoeg energie voor de hele dag ;)

 

Blog by: Eline

0 Berichten

Eetdagboek van Eline

Eetdagboek van Eline

Ik heb gister een dag mijn voeding bij gehouden. Ben je benieuwd naar hetgeen wat ik op een dag eet? Lees dan snel verder. 

Eetdagboek van Eline (werkdag 11 januari 2017)

 

Ontbijt:

-               Havermoutpap met een banaan en eetlepel lijnzaad en eetlepel rozijnen

-               250ml thee

 

Tussendoor:

-               Appel + klein stukje cheesecake

 

Lunch:

-               Twee sneetjes volkorenbrood met hummus en een halve komkommer

 

Tussendoor:

-               Twee mandarijntjes

 

Warme maaltijd:

-               1 portie Spaghetti met broccoli, erwten, paprika, champignons, Parmezaanse kaas en crème fraiche + een salade met avocado, tomaatjes en komkommer en balsamico dressing.

-               1 glas rode wijn.

 

Daarnaast drink ik de hele dag door groene thee.

 

Totaal:

 

Calorieën

1550 kcal

Koolhydraten

190 gram

Eiwit

47 gram

Vet

48 gram

Waarvan verzadigd vet

18 gram

Vezels

30 gram

Vocht

3 liter

 

 

Wil je graag advies over jouw dagelijkse inname? Stuur jouw eetdagboek op naar info@dietistenhuis.nl.

 

 

Blog by: Eline

0 Berichten

Wat kan ik het beste eten voor en na het sporten?

Wat kan ik het beste eten voor en na het sporten?

Vraag jij je wel eens af wat je het beste kan eten voor je gaat sporten? En wat als je terug komt? Moet je aan de eiwitshakes gaan? Of kun je het ook met gewoon eten af? 

 

Vandaag gaat onze blog over voeding & sport en proberen we deze vragen voor je te beantwoorden. 

 

 

Het zit zo:

Tijdens het sporten spreek je in eerste instantie je "koolhydraatvoorraad" aan. Sport je langer dan 1-1,5 uur, dan gaat je lichaam energie halen uit vetten. Ook kun je tijdens het sporten de eiwitten "aantasten" die zorgen voor het samentrekking van de spier. 

 

Om ervoor te zorgen dat je je spieren goed en sneller laat herstellen, is het goed om na de training iets te eten wat veel eiwitten bevat. Eiwitten helpen je spieren herstellen en groeien. Eiwitten bestaan uit aminozuren. Dit zijn de belangrijkste bouwstoffen van spieren.

Om je koolhydraatvoorraad weer op peil te krijgen, kun je je eiwitten aanvullen met koolhydraten. 

 

Producten die veel eiwitten bevatten zijn:

 •  Vlees, vis en ei
 •  Zuivel producten als kwark, melk of yoghurt
 •  Peulvruchten en noten

Voeg aan je zuivel wat fruit of muesli toe om direct je koolhydraatvoorraad aan te vullen. 

Bij vlees of vis kun je bijvoorbeeld een boterham of cracker eten. 

 

Wat wij eten na het sporten:

 

Eline: Sojayoghurt of een boterham met een gekookt eitje. 

 

Celine: schaaltje kwark (soms met lijnzaad, noten of fruit), sojayoghurt, volkoren cracker met zalm/ tonijn/makreel. 

 

De één kan voor het sporten meer eten dan de ander. Bij de één gaat het bijvoorbeeld sneller klotsen in je buik of je krijgt het gevoel dat je eten er weer uit komt. 

Wanneer bij jou het laatste geldt; eet niet te veel van te voren. Eet een grotere maaltijd twee uur voor de training en iets kleins, zoals een stuk fruit, een half uur voor de training. 

 

Sport jij vaak? Dan kun je meer koolhydraten eten vooraf en binnen een uur na het sporten (om je koolhydraatvoorraad te vergroten). Denk aan pasta, rijst, aardappels, brood. Sport jij af en toe, of wil je afvallen? Dan zijn deze extra koolhydraat bronnen niet nodig. Eet gewoon vooraf een boterham of zoals je normaal gesproken doet op een niet-sport dag. 

 

Nee! Je hoeft niet aan de eiwitshakes. Een bak kwark bevat net zoveel eiwitten, levert betere voedingsstoffen en is ook nog eens goedkoper!

 

Wil jij persoonlijke voedingsadvies? Stuur een mailtje naar: info@dietistenhuis.nl

 

 

 

Blog by Celine & Eline

 


0 Berichten

Boekreview

Super food van Jamie Oliver

Voor mijn verjaardag heb ik het boek: Super food, voor familie en vrienden, van Jamie Oliver gekregen. In dit boek staan recepten voor de lekkerste ontbijtjes, overschotels, salades en pasta's. Ik heb vorige week een lekkere vegetarische tomatenrisotto gemaakt. Lees snel verder wat ik en de rest van de familie ervan vond.

Om te beginnen is het een heel mooi boek. Er staan veel recepten in die stuk voor stuk bijzonder zijn. Ook staan de recepten mooi weergegeven.

 

Ik maakte de vegetarische risotto. Ik begon met het inslaan van de producten bij de supermarkt. Gelukkig hoefde ik niet alles te kopen, omdat we de helft al in huis hadden (scheelt weer moneys). Er zaten ook geen rare ingrediënten tussen, behalve dat het Arborio rijst moest zijn. Dit hebben ze bij de meeste grote supermarkten wel. Het recept is bedoeld voor 4 personen, maar ik heb wat extra rijst gebruikt, waardoor we met z'n vijven hiervan konden eten. Het waren dan ook precies vijf porties. 

Het recept gaf aan dat het 40 minuten kost, deze tijd was ik ook werkelijk kwijt. Gelukkig vind ik het niet erg om soms wat langer in de keuken te staan, maar als je dit minder leuk vindt, zou ik dit recept niet aanraden. 

 

Ondanks dat sommigen de risotto wat pittig vonden (er zat een hele peper in), viel hij toch goed in de smaak. Ik ga dit recept zeker vaker maken. 

 

Wat maak jij weleens als je kookt?

 

Blog by: Eline

Koop bij bol.com
0 Berichten

(on)Gezonde verjaardagshapjes

(on)gezonde verjaardagshapjes

Afgelopen donderdag was ik jarig. Ik heb de halve dag in de keuken gestaan om allemaal lekkere dingetjes te maken. Zo maakte ik verschillende taarten, soep, salades en een curry. Misschien vraag je jezelf wel eens af wat nu gezonde hapjes zijn. Wat is lekker en verantwoord? Lees nu snel verder.

Op een verjaardag zijn er veel dingen die je allemaal op tafel kunt zetten. De dag begint vaak al met ontbijt op bed. Een lekker warm croissantje, beschuitje met hagelslag, een gekookt eitje en een glas vers geperste jus d' orange. Daarna lekker een stuk taart bij de koffie. Daarnaast blijft er misschien ook wel familie eten en bestel je gemakkelijk chinees of patat. Hoef je lekker nergens aan te denken. En 's avonds worden er bij de borrel nootjes, kaas, toastjes en chips op tafel gezet. Op zo'n dag krijg je heel wat extra's binnen.

 

Dit is natuurlijk erg lekker en dit gebeurt ook niet elke dag. Maar er zijn nog zoveel meer dingen die geserveerd kunnen worden en een stuk gezonder zijn. Denk hierbij als ontbijt aan een lekkere crumble van appel, banaan en havermout. Als tussendoor een klein stukje taart (waarschijnlijk eet je in de avond nog een stukje taart). Als warme maaltijd kun je een grote pan soep maken met broodjes. Een salade is ook zo klaar en is erg lekker. Dit samen zorgt voor een gevulde maaltijd. Voor bij de borrel kun je denken aan olijven (goede vetten), snoeptomaatjes, plakjes komkommer, worteltjes, en paprika gedipt in hummus. 

 

Tot slot

Vergeet niet te genieten. Wij eten ook wel eens ongezond, maar probeer het een beetje in balans te houden!

 

Wil jij meer inspiratie over welke gezonde hapjes je het beste kunt serveren? Laat het ons weten door een mailtje te sturen.

 

Wat serveer jij op je verjaardag aan je gasten? 

 

Blog by: Eline

0 Berichten

Vitamine D

Vitamine D

Vorig weekend is de klok weer een uur teruggegaan. Dit betekent dat we weer richting de 'donkere' dagen gaan. Vaak ga je in het donker de deur uit en kom je in het donker weer thuis. Dit geeft vaak een deprimerend gevoel. Je hebt minder energie en motivatie om dingen te ondernemen. Vitamine D kan je helpen om wat meer energie te krijgen. Lees snel verder.

Het zit zo:

Je lichaam kan onder invloed van zonlicht zelf vitamine D aanmaken. Daarnaast zit er ook vitamine D in verschillende voedingsmiddelen. Vitamine D heb je nodig voor de opname van calcium, wat nodig is voor de botten en tanden. Vitamine D is ook nodig om botontkalking (osteoporose) te beperken en het risico van osteoporose op latere leeftijd te verminderen. 

 

Een tekort aan deze vitamine kan er dus voor zorgen dat er op latere leeftijd osteoporose optreed. Vitamine D beïnvloedt ook de spierfunctie. Wanneer je dus een tekort hebt, heb je risico op spierzwakte en spierkrampen. Ook kan een tekort het serotoninegehalte verlagen, wat in verband wordt gebracht met verschillende soorten depressie. 

 

Waar zit het in:

Vitamine D zit in vette vis, zoals zalm, tonijn, makreel en haring. Daarnaast bevatten vlees, roomboter en eieren vitamine D, maar dit zijn vaak kleine hoeveelheden. Zoals hierboven al gezegd is, kan het lichaam ook vitamine D aanmaken door middel van zonlicht. Dit is ook vaak de reden dat je in de zomer meer energie hebt, omdat je dan vaker in de zon zit. 

 

Wanneer heb je extra vitamine D nodig:

Voor iedereen geldt een dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van 10 microgram. Iedereen boven de 70 jaar wordt aanbevolen om 20 microgram binnen te krijgen. Mensen met een donkere huid, zwangere vrouwen en kinderen tot vier jaar, wordt ook aanbevolen om 20 microgram per dag binnen te krijgen. 

 

Kom jij aan je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid? Anders is het slim om vitamine D te suppleren. 

Voor meer informatie kun je ons mailen via info@dietistenhuis.nl.

 

 

 

Blog by: Eline

0 Berichten

6 Tips om zoutinname te verminderen

6 Tips om zoutinname te verminderen

In Nederland wordt evenveel zout gegeten als 10 jaar geleden. 

De aanbevolen hoeveelheid zout in Nederland is 6 gram per dag. Op dit moment wordt er tussen de 7 en 10 gram zout per dag geconsumeerd. Een teveel aan zout brengt risico's met zich mee, zoals kans op een verhoogde bloeddruk, hart- en vaatziekten, nierziekten en botontkalking. 

Wij geven je een paar tips om je zoutinname te verminderen. 

1: Kook zonder pakjes en zakjes. In het begin zal dit even wennen zijn, maar als je eenmaal gewend bent, wil je niet meer terug. Eten wordt zoveel lekkerder. 

 

2: Eet minder kaas en vleeswaren of kies voor de varianten natriumbeperkt/natriumvrij.

 

3: Maak je eten op smaak met andere kruiden en smaakmakers in plaats van zout. 

 

4: Eet zoveel mogelijk onbewerkt voedsel.

 

5: Lees de etiketten op de verpakking. Andere benamingen voor zout zijn sodium of natrium. Als zout/natrium/sodium vooraan in de ingrediëntenlijst staat, laat het product dan staan.

 

6: Eet geen fastfood, dit bevat veel zout. 

 

Wil je weten hoeveel zout jij binnenkrijgt? Doe de zouttest

 

 

Blog by: Eline

0 Berichten

Voeding! Waar moet je op letten?

Voeding: waar moet je op letten?

Om op een dag alle nodige voedingsstoffen binnen te krijgen, draait het allemaal om keuzes maken. Wij helpen je graag betere en bewustere keuzes te maken door je wat meer kennis bij te brengen om je voeding zo volwaardig mogelijk te maken. 

Je hebt vast wel eens gehoord van koolhydraten, eiwitten, vetten, vezels, vitamines en mineralen. Je lichaam heeft deze voedingsstoffen nodig om goed te kunnen functioneren. Ons advies is gebaseerd op Richtlijnen Goede Voeding 2015. Wanneer je deze voeding dagelijks binnen krijgt, zul je alle voedingsstoffen voldoende binnen krijgen. 

 

Wat moet je doen?

 

 

Zorg ervoor dat je voeding dagelijks bestaat uit:

 • Eet volgens een meer plantaardig en minder dierlijk voedingspatroon conform onderstaande richtlijnen:
 • Eet dagelijks ten minste 200 gram groenten en ten minste 200 gram fruit
 • Eet dagelijks ten minste 90 gram volkorenbrood of andere volkoren producten
 • Eet wekelijks peulvruchten
 • Eet ten minste 15 gram (1 handje) ongezouten noten per dag
 • Neem enkele porties zuivel per dag
 • Eet een keer per week vis, bij voorkeur vette vis
 • Drink dagelijks drie koppen thee

 

 • Vervang geraffineerde graanproducten door volkoren producten
 • Vervang boter, harde margarine en bak- en braadvetten door zachte margarine/halvarine, vloeibaar bak- en braadvet en plantaardige oliën
 • Vervang ongefilterde koffie door gefilterde koffie

 

 • Beperk de consumptie van rood vlees en met name bewerkt vlees
 • Drink zo min mogelijk suikerhoudende dranken
 • Drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan een glas per dag
 • Beperk de inname van keukenzout tot maximaal 6 gram per dag
 • Het gebruik van voedingssupplementen is niet nodig, behalve voor mensen die tot een specifieke groep behoren waarvoor suppletieadvies geldt. 

Voor een uitgebreide versie van RGV. Klik hier

 

Dit is de basis van je voeding in het kort. Meer weten over het maken van bepaalde keuzes? Neem hier contact met ons op, wij vertellen je graag meer tijdens een consult. 

 

 

Blog by: Eline en Celine

 

0 Berichten