Lightproducten, think twice

Lightproducten, think twice.

In de winkel zijn tegenwoordig veel lightproducten te vinden. Veel mensen kiezen voor de lightvariant in plaats van het reguliere product. Deze lightproducten zouden gezonder zijn en helpen bij het afvallen, maar is dat ook echt zo? Lees snel verder om het antwoord te vinden op deze vraag.

Het zit zo:

Laat ik beginnen met het vertellen wat een lightproduct precies is. Een producent mag een product pas 'light' noemen als het product minimaal 30% minder calorieën, vet of suiker bevat dan het reguliere product. Dit moet op de verpakking staan. Bij producten zoals cola, wordt de suiker vervangen door zoetstoffen. Dit om de zoete smaak te behouden. 

 

Nu kun je, als je wilt afvallen, lightproducten nemen. Onder aan de streep krijg je minder calorieën binnen. Op deze manier kun je winst behalen. Maar wat vaak gebeurt als je van een ingrediënt minder in een product stopt, dat je het moet opvullen met een ander product. Een voorbeeld kan zijn dat er 30% minder vet in een product zit, maar wordt vervangen door koolhydraten. Wanneer je te veel koolhydraten eet, wordt dit alsnog omgezet in vet in je lichaam. Het komt er dus vaak op neer dat je beter voor het reguliere product kan kiezen. Daarnaast kan het zo zijn dat je denkt bij het nemen van lightproducten: 'oh, het is toch maar light, ik neem nog een extra glas of schep'. Hierdoor krijg je alsnog meer binnen dan normaal. 

 

Theorie:

Wanneer je een product eet, geven je hersenen een seintje aan je pancreas om insuline te produceren. Met insuline kan suiker je cellen in en krijg je energie. Wanneer je een lichtproduct met zoetstoffen neemt, krijgen je hersenen ook een seintje om insuline te produceren. Maar er is geen suiker dat je cellen in kan. Hierdoor vragen je hersenen om meer, waardoor jij meer gaat eten. Doordat je lichaam elke keer insuline gaat produceren, kun je uiteindelijk resistent voor insuline raken, waardoor je diabetes kunt ontwikkelen. Dit wil je absoluut niet.

Daarnaast zijn lightproducten vaak ook duurder dan reguliere producten. Waardoor je meer geld kwijt bent, voor meer rommel in je lichaam.

 

Conclusie:

Lightproducten hebben verschillende kanten. Wanneer je graag wilt afvallen en je de juiste keuzes kunt maken in het eten van lightprodcuten, kun je deze best af en toe nemen. Wanneer je een gezonde leefstijl wilt aanleren, kun je beter niet beginnen met het nemen van lightproducten. Blijf bij onbewerkt voedsel en je zult merken dat je je al veel beter gaat voelen en dat er kilo's afgaan.

 

Eet jij wel eens lightproducten?

 

 

 

Wil je advies over jouw eetpatroon? Stuur ons een mailtje naar info@dietistenhuis.nl 

 

Blog by: Eline

Reactie schrijven

Commentaren: 0